Susanne Chang
Bodil Kaalunds monumentale alterbillede ”Kristi Himmelfart” og de otte malerier i vinduesnicherne af samme kunstner fra 1983 sætter sit kraftige præg på kirkerummet. I perioden fra 1983 til 2013 har der ikke været anden kunst i kirken end et ældre krucifiks på væggen mellem dørene ind til menighedssalen og et indvielseskors på den fritstående prædikestol tegnet af Gustav Valentiner, som er arkitekten bag kirkens renovering efter branden i 1980.
Den fritstående prædikestol udskiftes i 2007 samtidig med at kirken får nyt plankegulv med gulvvarme. Den nye prædikestol er uden udsmykning indtil 2013, hvor den dekoreres med et indvielseskors af kunstneren Susanne Chang, som samtidig udarbejder et nyt krucifiks til væggen ved menighedssalen.
Et nyt utraditionelt krucifiks
Krucifikset er sammensat af en rå vandret del med bark på træet – og en guldbelagt lodret del. Susanne Chang fortæller selv om krucifikset:
” Jeg har valgt at lave et højt smalt kors, som fylder væggen mere ud, og som underbygger en opadstræbende ”hellig” energi, som den lodrette guldbelagte linje i korset symboliserer. Skæringerne i træet igennem guldet skal give fornemmelsen af en strømmende, levende energi, som går imellem himmel og jord.
Den vandrette linje på korset, korsets ”arme”, har jeg valgt at lade stå i ”nøgent” træ med bark, symboliserende huden, mennesket, det sårbare. Og ved at lave den underste kant på denne tværlinje i en bue, som på en armhule, håber jeg, at beskueren får en fornemmelse af mennesket, så at korset ikke kun er et kors, men faktisk et krucifiks på en diskret måde.
…
Farvemæssigt har jeg forholdt mig til den smukke altertavle, og gulvets farve. Ved at give det nøgne træ linolie fik jeg en varmere glød frem i træet, så det passer bedre ind.”
Og et mere traditionelt indvielseskors
Indvielseskorset på den nye prædikestol peger tilbage på den gamle prædikestol, som også dekoreret med et indvielseskors. Susanne Chang fortæller selv herom:
”Før jeg havde set billeder af den tidligere prædikestol også med indvielseskors, og før jeg havde set dåbsfadet, og jeres sølvskrin til oblater, som begge har indvielseskors, var der kun den mulighed for mig, at det selvfølgelig skulle være et rundt indvielseskors på jeres prædikestol. Nogle gange er det sådan, at tingene nærmest laver sig selv, vil frem, og at jeg kun er håndværkeren. Jeg har lavet korset, så det samtidigt er et organisk kors, med hentydninger til firkløveren, lykken, og blomster, naturen og med skæringerne håber jeg, at korset fremstår som et levende, lysende element i jeres kirke. Godt indviet!”
Samt en fredsdue til prædikestolens himmel
Et tredje værk af Susanne Chang bliver tilført Solbjerg Kirke, da der i februar 2022 bliver opsat en due over prædikestolens himmel. Fredsduen som symbol for Helligånden. Susanne Chang fortæller om fredsduen:
Fredsduen over prædikestolen er symbol på den fred Helligånden kommer med. Det er, som lyser den sin fred over menigheden med sine udbredte vinger. Og med sit dobbelte gyldne hoved, er den også som en historiens/lysets engel, der ser både dem, der er og dem der var. Favner både levende og døde.