Kæmpestort Tuxen-maleri udlånes til særudstilling

Kæmpestort Tuxen-maleri udlånes til særudstilling

Kæmpestort Tuxen-maleri udlånes til særudstilling

# Nyheder

Kæmpestort Tuxen-maleri udlånes til særudstilling

Redigeret 1. juli 2021

I mere end 100 år har et 2,4 gange 3 meter stort maleri, ”Hagar og Ismail”, malet af den kendte Skagens- og fyrstemaler Laurits Tuxen i 1892, prydet menighedssalen i Solbjerg Kirke på Frederiksberg. Nu er det store lærred kommet en tur til Nymindegab Kulturhistoriske museum i Vestjylland, som fra maj til oktober viser en særudstilling med titlen ”Tuxen – helt privat”.

 ”Solbjerg Kirke fik i februar måned en henvendelse fra museet i Nymindegab. De ville gerne låne vores fine Tuxen-maleri til en særudstilling, for de havde af en privatperson lånt en skitse til maleriet ”Hagar og Ismail” malet i Palæstina i 1891. Og nu ville de gerne bringe de to malerier sammen for at fortælle noget om Tuxens arbejdsproces”, fortæller sognepræst Lars Danner Madsen.

 ”Menighedsrådet var straks med på idéen, og vi henvendte os derfor til Nationalmuseets eksperter for at høre, om maleriet kunne tåle den lange rejse. Man kan nemlig ikke bare tage et maleri ned fra væggen og køre afsted med det. Det skal pakkes godt og forsvarligt ned og transporteres af professionelle fagfolk. Men Nationalmuseet gav grønt lys, og det har Københavns Stift, som også skal høres i den slags sager, også givet”.

 Tuxen-maleriet blev pakket forsvarligt ned og kørt til Nymindegab onsdag den 12. maj, og det vender tilbage til menighedssalen i Solbjerg Kirke først i november. Fra 21. maj kan det ses i særudstillingen ”Tuxen – helt privat” på Nymindegab Kulturhistoriske Museum, som har fået lov at låne flere værker af Tuxen, der aldrig eller kun sjældent har været udstillet. Og det er værker, der i høj grad handler om familielivet – om den private Tuxen.

FAKTA

Historien om ”Hagar og Ismail” er beretningen fra Det Gamle Testamente om den ufrugtbare Sara, der lader sin ægyptiske slavinde Hagar føde en søn til sin mand Abraham. Sønnen Ismael kommer til verden, men da Sara får sønnen Isak, overtaler hun Abraham til at bortvise Hagar og Ismael. På Tuxens billede er mor og søn drevet ud i ørkenen, hvor de ville være døde af tørst, hvis ikke en engel havde grebet hjælpende ind. De overlever og Hagar bliver med sønnen Ismael stammoder til de arabiske folk.

Se mere på Nymindegab Museums hjemmeside: https://vardemuseerne.dk/exhib...

Læs omtale i Jyske Vestkysten: https://jv.dk/artikel/virkelig...

Du vil måske også kunne lide...

0
Feed